+31 (0) 575 46 24 79

Visschrapmachine voorzien van nieuwe schraplagen.

Machine deed veel te lang over het verwijderen van schubben van 70 kilo vis per keer.
Visschrapmachine zonder motor

Visschrapmachine 70 kg. in revisie.

Aardappelschrapmachines worden sporadisch als visschrapmachine gebruikt. Zo ook bij een visverwerker uit Flevoland. Omdat de lijm welke oorspronkelijk wordt gebruikt in aardappelschrapmachines niet geschikt is voor gebruik in een visschrapmachine, gebruiken wij, als schrapmachinespecialist, hiervoor een speciale metaallijm. Deze lijm zorgt voor een uitstekende hechting van de carborundumkorrels aan zowel wand als schijf en is, anders dan de lijm bij aardappelschrapmachines, bestand tegen visbestanddelen.

 

Visschrapmachine revisie

De visschrapmachine van het merk "Eillert" met een capaciteit van 70 kg vis per keer was na 2,5 jaar intensief gebruik weer toe aan een revisiebeurt. Net zoals voorgaande keren heeft Tolkamp snijkeukentechniek deze klus weer geklaard. Hieronder een impressie van de werkzaamheden aan deze machine:

Visschrapmachine zonder motor

Als de machine binnen is worden eerst de motorbeschermkap, motor en V-snaren verwijderd.

Visschrapmachine motor met gereedschap voor het vervangen van lagers.

Aangezien de sterke motor duizenden kilo's vis aan het draaien heeft gebracht (via 4 stuks v-snaar) hadden de lagers toch heel wat te verduren gehad. Uiteraard werden deze vervangen, zodat de motor weer een aantal jaren zonder problemen verder kan.

 

Visschrapmachine schijf en omkasting uit elkaar gehaald.     Visschrapmachine heeft kale plekken op de wand.

De schrapschijf is uit de machine verwijderd en is behoorlijk glad. Doordat deze schijf steeds gladder wordt, duurt het schrappen steeds langer en heeft men meer water en stroom nodig.
Ook de wand heeft een opfrisbeurt nodig. Doordat er stukken missen worden, net zoals bij de aardappelen, de vissen onnodig beschadigd. Deze kale plekken worden weer voorzien van nieuw carborundum.

Nog een voordeel: de visschubben onder de plaat kunnen nu makkelijk verwijderd worden...

 

Visschrapmachine schrapschijf met de eerste laag korrels op de kale plekken     schijf van visschrapmachine met lijm     Na de lijmlaag wordt de schrapkorrel laag aangebracht

Eerst worden de kale plekken voorzien van een nieuwe lijm- en carborundumlaag. Hierna is de hele schrapschijf aan de beurt. Zoals op de foto's is te zien wordt deze eerst geheel voorzien van een lijmlaag en daarna van een korrellaag.

 

De visschrapmachine wordt met een heftruck weer in elkaar gezet.

Met behulp van een heftruck zakt de schrapschijf weer op zijn plaats. De machinedelen, zoals de inworp en uitworp worden weer bevestigd. De nieuw gelagerde motor wordt weer vastgemaakt, waarbij de V-snaren ook weer gespannen worden. Als laatste wordt de RVS beschermkap geplaatst.

De visschrapmachine is weer klaar voor het verwijderen van een flinke hoeveelheid schubben!